Ruimtelijk vouwen

Met de Sonobe unit als basis kun je heel veel verschillende vormen bouwen. Voor de kubus gebruik je 6 Sonobe units. De octaëder is opgebouwd uit 12 units. En als je er dan nog niet genoeg van hebt, kun je met 30 units een icosaëder maken. Of je maakt je eigen variatie

Benodigdheden

Vierkante papiertjes. Ik heb kleine vouwblaadjes gebruikt van 12 bij 12 cm. Grote vouwblaadjes kun je kleiner maken door ze in vieren te knippen. Je kunt ook vierkante memoblaadjes gebruiken die soms op een bureau te vinden zijn.

Sonobe-unit

Ieder blaadje vouw je op dezelfde manier. Je kunt in de filmpjes zien hoe dat moet. Je kunt ook de instructiepagina bekijken.

Basis: kubus

De kubus is een figuur dat is opgebouwd uit 6 vierkanten.

Voor deze kubus heb je 6 Sonobe units nodig. De kubus in het voorbeeld is gemaakt met 3 kleuren. Je hebt dan 2 vouwblaadjes nodig van iedere kleur.

Bijzonder: sterachtige octaëder

De octaëder is een figuur dat is opgebouwd uit 8 gelijkzijdige driehoeken. Het figuur dat hier gemaakt is, is eigenlijk geen octaëder. In plaats van driehoeken is hij opgebouwd uit driezijdige piramides. Dit figuur wordt daarom in het Engels de stellated octahedron genoemd; de sterachtige octaëder.

Voor de sterachtige octaëder heb je 12 vouwblaadjes nodig. Let er op dat je op het eind nog een extra vouw maakt in de Sonobe unit.

Extra uitdaging: sterachtige icosaëder

De icosaëder is een figuur dat is opgebouwd uit 20 gelijkzijdige driehoeken. Net als bij de octaëder, is het figuur hieronder opgebouwd uit driezijdige piramides. In het Engel wordt dit figuur de stellated icosahedron genoemd; de sterachtige icosaëder.

Voor de sterachtige icosaëder heb je 30 vouwblaadjes nodig. Ook bij dit figuur maak je op het eind nog een extra vouw in de Sonobe unit.

Meer variaties

Met de Sonobe unit kun je nog veel meer figuren maken. Je kunt bijvoorbeeld verschillende kubussen aan elkaar maken.

Twee andere vormen.